Ben ik beter beschermd tegen corona na een coronabesmetting?

Pedro, 51 jaar
12 februari 2022

Hallo, ik heb net een coronabesmetting achter de rug. De symptomen waren gelukkig bijzonder mild. Misschien wel het mildste dat ik in jaren heb meegemaakt. Mag ik er nu vanuit gaan dat ik iets beter beschermd ben en hopelijk ook blijf? Of heeft dat er niets mee te maken? Kan een 'gecontroleerde' besmetting bijdragen aan groepsimmuniteit? Is het zo dat het virus uiteindelijk in kracht afneemt of dat wij immuner worden? Of een combinatie van beide? Vriendelijke groet

Antwoord

Na een infectie ben je inderdaad beter beschermd. Dat wil niet zeggen dat, in geval van corona, je niet meer besmet of ziek kan worden, maar de kans op ernstige ziekte is veel kleiner. Hoe lang deze bescherming aanhoudt is nog steeds niet met zekerheid te zeggen, vandaar dat voor vaccinaties een booster wordt aanbevolen. Of we een 4e, 5e of nog meer shots zullen nodig hebben zal de toekomst uitwijzen.

Komt daar nog bij dat virussen muteren. Bij sommige virusziekten geven vaccinaties klaarblijkelijk een levenslange bescherming, bij andere is dat niet het geval. Bij corona werden duidelijke mutaties aangetoond. Vandaar de termen alfa, bèta, gamma, delta, omikron, .... waartegen eerdere vaccinaties of immuniteit na een ziekte een zekere bescherming bieden. 

Een gecontroleerde besmetting bestaat niet echt: het is een levend iets en dat kun je nooit echt controleren. 

Of er ooit een mutatie komt die zeer dodelijk en besmettelijk is en waartegen de bestaande vaccins niets uitrichten? Heel onwaarschijnlijk. Ideaal zou zijn: een zeer besmettelijk virus die iedereen ten hoogste een verkoudheid bezorgt. Daarna is iedereen voldoende lang immuun (groepsimmuniteit) en sterft de pandemie uit. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw