Gaat licht van een melkwegstelsel met 50% roodverschuiving in onze buurt met 50% van de lichtsnelheid door het vacuüm?

Martin, 66 jaar
22 oktober 2019

Gaat het licht van een ver zich verwijderend stelsel, dat licht uit zend met de lichtsnelheid van de bron, bij ons in het vacuüm met een andere snelheid als de licht snelheid ten opzichte van de bron en is het mogelijk dat de ene lichtstraal de andere in haalt, dit in verband met het perspectief, dat een kleine oerknal restant de hele ruimte bol bezet.

Antwoord

Beste Martin,

Wat betreft het inhalen van lichtstralen in vacuüm: dit kan niet volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein (zie mijn antwoord op je andere vraag).

Het punt over de oerknal dat je aanhaalt is heel interessant: het is inderdaad zo dat we nog steeds licht waarnemen uit het vroege Universum en dat dit licht behoorlijk uniform ons zichtbare Universum vult. Dit licht is bekend als de kosmische achtergrondstraling en heeft golflengtes in het microgolfgebied. Dit is echter geen licht van de oerknal zelf, maar licht dat zo'n 380.000 jaar na de oerknal werd uitgezonden. Op dat moment was het Universum al behoorlijk groot en dus waren er toen effectief al gebieden die ver genoeg van ons verwijderd waren zodat het licht ons nu pas bereikt. Het is dus niet zo dat dit licht ons gezichtsveld uniform vult omdat "trage" lichtstralen zijn ingehaald door "snelle" lichtstralen. Alle lichtstralen bewegen even snel en dit licht is simpelweg uniform omdat het heel uniform werd uitgezonden. En dit is interessant voor ons omdat het ons leert dat het Universum zo'n 380.000 jaar na de oerknal dus heel uniform was.

Reacties op dit antwoord

  • 08/11/2019 - Martin (vraagsteller)

    Beste Bert Vandenbroucke Als het licht van een ver stelsel met 10% roodverschuiving ons passeert en dus 90% van de licht snelheid heeft ten opzichte van ons en wij licht de zelfde kant op zenden, is het dan mogelijk dat ons licht dan sneller gaat als die 90% ten opzichte van ons en dat ons licht het in kan halen.

  • 13/11/2019 - Bert (wetenschapper)

    Beste Martin, Zoals aangehaald in mijn vorige antwoorden is de lichtsnelheid altijd dezelfde ten opzichte van eender welke waarnemer. Met andere woorden: licht van een stelsel met 10% roodverschuiving heeft nog steeds 100% van de lichtsnelheid ten opzichte van ons, niet 90%. Dat is een rechtstreeks gevolg van de speciale relativiteitstheorie van Einstein. Dit gaat tegen onze natuurlijk intuïtie in, maar is desondanks veelvuldig experimenteel bevestigd sinds Einstein deze theorie publiceerde in 1905.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw