Kan het geluid van windmolens op zee de oriëntatie-organen van vissen verstoren?

Anja , 64 jaar
28 april 2015

Het geluid van windmolens op zee wordt onder water, via de kolommen die in de zeebodem zijn verankerd, versterkt voortgeplant. Raken hierdoor de oriëntatiemiddelen van vissen (bijvoorbeeld sonar) verstoord?

Antwoord

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen meten het geluid bij de constructie en de werking van windmolenparken op zee.

Tijdens de constructie van de windmolenparken, worden palen in de bodem geklopt (geheid) en dat zorgt voor een grote geluidshinder. We zien dat vooral bruinvissen (kleine dolfijnen) vooral wegvluchten op dat moment. Bij de vissen kon er geen echt effect vastgesteld worden. Eénmaal dat de windmolens er staan en operationeel zijn, is het geluidsniveau veel minder. We zien vooral dat vissen aangetrokken worden naar de windmolens, want op en rond de palen groeien en wonen duizenden organismen, wieren, wormen, garnalen... en zij dienen als voedsel voor dzee vissen. Ook de bruinvissen komen terug naar de windmolens eens dat de installatiewerken voltooid zijn. Zij worden ook aangetrokken door de "gedekte tafel" die ze rond de windmolens vinden.

Je kan het rapport over de gevolgen van de windmolenparken op zee (2013, in het Engels) bekijken op http://odnature.naturalsciences.be/winmonbe2013/report.

Beantwoord door Robin Brabant.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw