Waarom hebben wij van sommige organen 2 stuks (nieren, longen)?

Cor, 53 jaar
12 februari 2012

Als je de evolutie beschouwt als een causaal gebeuren (dus er is geen doel) waarom dan 2 organen die allebei dezelfde functie hebben? Na wat spitwerk kwam ik er achter dat bv de nieren al als rudimentaire organen terug te voeren zijn tot aan de wormen. Evolutionair gezien moeten dubbele nieren dus (ooit?) een voordeel hebben opgeleverd tov slechts 1 nier (hetzelfde geldt dan mogelijk ook voor de longen?). Dit geldt volgens mij als vanzelfsprekendheid wb de ogen. Stereovisie levert tenslotte diepte en dus betere overlevingskansen (en dus nageslacht) dan 1 oog. Is deze vraag te beantwoorden?

Antwoord

Beste,

Hiervoor moeten we inderdaad evolutionair gaan kijken.

Enkele bedenkingen:

Twee nieren, longen,... zullen inderdaad de kans op overleven vergroten. Die organen staan in verbinding met de buitenwereld (soms indirect, zoals de nieren via de blaas) en zijn dus vatbaarder voor infecties. Organen die niet in verbinding met de buitenwereld staan lopen hierop minder risico (bvb hart, lever, pancreas)

De lever (slechts één van) heeft bv ook een sterk regeneratievermogen en één zal dus volstaan.

De mens ontstaat uit twee helften en sommigen organen vinden elkaar in het midden of ontstaan in het midden (bvb. hersenen, hart, darmen) en zijn ondeelbaar.Als je bvb twee hersenstammen zou hebben of twee harten, zou er een conflict kunnen ontstaan over welk van de twee dan dominant zou zijn.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw