Waarom is de zon in werkelijkheid oranje, maar als je aan kleine kinderen vraagt om een zon te tekenen, kleuren ze de zon altijd geel?
Hoe komt dat?
De kinderen hebben - zoals dikwijls - gelijk: de Zon is geel. Zo zie ik ze toch.
Het licht van de Zon bevat vele kleuren, al deze van de regenboog, en ook deze daarbuiten. De Zon heeft dus alle kleuren tegelijkertijd. De vraag kan dan zijn bij welke kleur de Zon het meeste licht uitstraalt. Als je het bekijkt in termen van aantallen fotonen (individuele lichtdeeltjes), dan blijkt dat er van groen tot rood niet veel verschil op zit. Als je het bekijkt in termen van totale uitgestraalde energie, dan is de zon zelfs eerder groen-blauw.
Wat zien wij? Hetgeen onze atmosfeer doorlaat en onze ogen+hersenen waarnemen. De atmosfeer absorbeert selectief: de kortste golflengten worden uit het zonlicht gefilterd. Zo kan ze vrij rood zijn wanneer ze ondergaat door veel stof. Onze ogen weten niet goed hoe ze een kleur moeten geven aan zo een heldere bron, en maken ze wit. Maar als ze gedempt wordt door een neutrale filter van wolken, dan lijkt ze toch geel.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.