Hoe kieskeurig zijn muggen?

Jo, 56 jaar
25 juni 2013

Mijn twee zoontjes en ik slapen meestal op dezelfde kamer. De jongste zoon en ik hebben zelden last van muggenbeten terwijl zijn broer spreekwoordelijk wordt leeggezogen met het gekende gevolg. Is er een verband met de bloedgroep? En enkele bijkomende vragen:
Worden we allen evenveel gebeten maar is de reactie hierop anders bij verschillende mensen?
Is het theoretisch mogelijk muggen genetisch te manipuleren zodat de vrouwtjes geen zoogdierenbloed meer nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes?
Hebben muggenbeten enig voordeel voor zoogdieren, zoals bijensteken die anti-reumatisch zouden zijn?

Antwoord

Beste Jo,

Op deze link vind je een antwoord op het eerste deel van je vraag.

http://www.technopolis.be/nl/?n=4&e=360&s=368&exp=171

Kort samengevat: voor muggen is de geur van een persoon veel belangrijker dan de smaak van zijn bloed. Hij moet namelijk eerst de mens vinden voor hij kan proeven. Bij ons komen de meeste muggen af op de CO die je uitademt. Een leuk weetje is dat malariamuggen niet zozeer door CO worden aangetrokken, maar wel door de geur van ‘tenenkaas’. Er bestaan experimenten die aantonen dat malariamuggen recht in een kaas-val vliegen.

Dat we allemaal anders reageren op een muggenbeet klopt inderdaad. De mug geeft bij het bijten wat speeksel af in je lichaam en die lichaamsvreemde stof moet worden afgebroken door je immuunsysteem. Hoe sterk je immuunsysteem reageert, kan erg verschillen: veel baby’tjes herkennen het muggenspeeksel niet als lichaamsvreemd en hebben daarom een klein rood stipje i.p.v. de muggenbeten die wij als volwassenen kennen. Andere mensen zijn dan weer allergisch en reageren veel te sterk.  Ik heb zelf ooit 3 maanden veldwerk gedaan in een heel muggenrijk gebied waar ik dagelijks 100-den muggenbeten heb moeten incasseren en sindsdien verdwijnt een muggenbeet binnen de 3 uur, omdat mijn lichaam goed weet hoe dat muggenspeeksel afgebroken moet worden (ongeveer zoals een vaccin ervoor zorgt dat je een aanval van een gegeven ziekte sneller onder controle krijgt).

Een mug genetisch manipuleren zodat ze geen bloed meer nodig heeft, lijkt met wat veel gevaagd, dan maak je er echt een totaal nieuwe soort van. Er zijn wel al redelijk wat testen gedaan met gemanipuleerde muggen: bijvoorbeeld muggen met infertiele nakomelingen met het doel de muggen uit te roeien (http://www.ted.com/talks/lang/nl/hadyn_parry_re_engineering_mosquitos_to_fight_disease.html ) of muggen die geen malaria kunnen overbrengen (http://www.faqt.nl/wetenschap/malaria-de-wereld-uit-te-beginnen-bij-de-muggen/ )…

Ik hoop dat ik je verder heb geholpen,

Maite

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Maite Bauwens

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw