Eerst wat correcte terminologie : een meteoroide is een klein stukje materie, dat in de atmosfeer van de aarde terecht komt. Het lichtverschijnsel dat men daarbij ziet heet een meteoor. Als er een restant tot op het aardoppervlak geraakt heb je een meteoriet.
De meeste meteoroiden hebben een massa van minder dan een gram. Ze bewegen in hun eigen baan omheen de zon, en kunnen op die manier door de aarde aangetrokken worden als ze in de buurt komen. De maximale snelheid van een meteoroide, wanneer die in de buurt van de aarde komt is ongeveer 42 km/s. Als die dan de aarde toevallig frontaal raakt zal hij de atmosfeer induiken met een snelheid van 72 km/s ( De aarde heeft zelf immers een baansnelheid van 30 km/s) De laagste snelheid waarmee een meteoroide in de atmosfeer duikt is 11 km/s.
Tussen ruw weg 140 en 70 km hoogte kan een zichtbare lichtflits ontstaan. De meeste meteoroiden verdampen volledig tijdens hun vlucht door de atmosfeer, terwijl de grotere exemplaren een meteoriet kunnen opleveren. Maar ook de allerlichtste meteroroiden overleven hun tocht omdat ze snel genoeg hun wrijvingswarmte kunnen uitsrtralen en op die manier geleidelijk afremmen waarna ze langzaam neerdwarrelen op het aardoppervlak.
Voor de samenstelling van meteoroiden verwijs is naar volgende link :
http://en.wikipedia.org/wiki/Meteorite
even naar beneden schrollen tot bij de hoofding "meteorite types"
Kijk zeker ook eens op
http://en.wikipedia.org/wiki/Meteor_shower
voor het belangrijke verband tussen kometen en meteorenzwermen zoals de bekende Perseiden in de maand augustus.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.