Waarom precies blauw en niet rood want bloed is toch rood?
De kleur van bloed is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof die het bevat. Zuurstofrijk bloed is helderrood en stroomt door de slagaders. De kleur wordt veroorzaakt door het hemoglobine-molecuul (een eiwit in het bloed dat zorgt voor het transport van zuurstof) met de eraan verbonden zuurstof. Zuurstofarm bloed is donkerder rood en stroomt door de aders. Doordat aders onder enkele lagen weefsel liggen, lijkt het bloed donkerder, waardoor de aderen niet rood maar blauw doorschemeren door de huid.
Slagaders hebben een stevige gespierde wand en worden minder gemakkelijk beschadigd. De aders hebben een veel dunnere en slappere wand en worden dus gemakkelijker beschadigd. Als je je dus stoot (of geknepen wordt), beschadig je vooral de aders, waardoor vooral zuurstofarm bloed doorsijpelt. Doordat dit bloed minder zuurstof bevat ontstaat een donkerrode tot paarse plek die verandert van kleur naarmate het hemoglobine verder afgebroken wordt.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.