Hoe maakt een F16 contact met een ander vliegtuig?

Dimitri, 29 jaar
16 april 2009

Soms horen we in het nieuws dat F16-vliegtuigen moeten uitrukken wanneer er geen communicatie meer is tussen de verkeerstoren en een vliegtuig in het luchtruim. Ik vroeg me af hoe een F16 dan contact maakt met zo'n vliegtuig en zou het effectief gebeuren dat men dit vliegtuig neerhaalt indien de communicatie uitblijft?

Antwoord

Goedemorgen,

Inderdaad, een vliegtuig kan al eens een communicatieprobleem krijgen.  Een passagiersvliegtuig beschikt meestaal over VHF en HF verbindingen.  Tevens komt hierbij SATCOM.  Dit zijn niet alleen VOICE, maar ook DATA verbindingen.  Het ATC (Air Traffic Control) systeem zendt informatie uit betreffende identiteit en toestand van het vliegtuig.  Als alle vermelde systemen uitvallen, dan wordt het contact met de grond verbroken.

Interceptie door militaire toestellen is zeldzaam.  De militaire piloot probeert de identiteit van het toestel vast te leggen.  Tevens wordt de technische toestand visueel waargenomen.

Via visueel contact tussen beide cockpits wordt een poging tot communicatie ondernomen.  Handsignalen of manoeuvreren van beide toestellen kunnen hierbij helpen.

Neerschieten kan niet.  De verkeersgeleiding zal wel het luchtruim vrijhouden en op de luchthaven van bestemming zullen alle veiligheidsmaatregelen genomen worden.  De bestemming is immers gekend via het ingediende vluchtplan.

Met vriendelijke groet,

Ivan Becuwe

KHBO-KULeuven Luchtvaart

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen