is een foto van een melkstelsel echt een foto van een soort camera? of gewoon een stelling

dieter, 16 jaar
15 april 2009

zijn fotos van sterrenstelsels (zoals in de bijlage?) echt getrokken door een ruimtetoestel, zoja, hoe ver staat dit toestel dan wel niet? of is het gewoon een stelling?
alvast bedankt

Antwoord

(Tussen haakjes, men spreekt niet van een melkstelsel, maar van een melkwegstelsel of, als het niet over ons eigen melkwegstelsel (Dé Melkweg) gaat over een extragalactisch stelsel.)

Dit zijn inderdaad gewoon foto's die zelfs meestal gewoon van op aarde genomen zijn. Het is wel nodig de foto lang te belichten. Bij een foto die tijdens je vakantie neemt is de belichtingstijd een fractie van een seconde (vb 1/60, 1/250). Bij ruimtefoto's moet men vele minuten lang belichten, en gebruikt men net zoals bij onze digitale fototoestellen een ccd-camera die aan de telescoop hangt. Gezien de lange belichtingstijd is het dan ook nodig om de telescoop perfect te laten meebewegen met de dagelijkse rotatie van de aarde. Net zoals de zon komen ook de sterren op in het oosten en bewegen ze zich over het zuiden naar het westen. Als je door een telescoop kijkt die niet meebeweegt zie je die beweging echt met het blote oog.

Ook met ruimtetelescopen worden mooie plaatjes genomen, zoals met de bekende Hubble telescoop. Het voordeel van een telescoop in een satelliet is dat je niet door de atmosfeer moet kijken, en dat men ook waarnemingen in andere golflengtegebieden kan doen zoals het ultraviolet, het infrarood, het Röntgengebied...

Het is echter niet nodig een gigantische kijker te hebben om prachtige opnamen te maken. In bijlage vind je een foto genomen door een amateur-astronoom uit Halle, die zijn tuinhuisje als sterrenwacht heeft uitgerust. Het gaat dus over de tweede foto die bij deze vraag hoort. Hij neemt dergelijke foto's als hobby. Hij nam 17 beelden van elk tien minuten, en die werden dan met speciale software netjes op elkaar gepast. Naast goede apparatuur is ervaring ook heel belangrijkvoor een amateur-astrofotograaf.

Geef toe, voor een beeld genomen met een amateurtelescoop (zij het van zeer goede optische kwaliteit) vanuit je achtertuin is het beeld ongelooflijk. De telescoop heeft een lens van 10cm diameter, en het fototoestel is een "gewone" Canon 350D, waarin enkele onderdelen aangepast werden.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen