Wij willen in ons fitnesscentrum energie opwekken door de bewegende leden en opslaan op een accu die weer aangesloten zit op een genorator om lichten o.a. te laten branden is dit mogelijk en hoe dan?

Zulaika , 21 jaar
9 april 2009

Wij willen een fitnesscentrum openen op een milieuvriendelijke manier. En we dachten eraan om de bewegende leden energie te laten sparen op een accu weer aangesloten op een generator om de lichten en o.a. te laten branden. Is dit mogelijk en hoe?

Antwoord

Beste Zulaika,


Er zijn verscheide mogelijkheden om zoiets te realiseren. Mijn antwoord zal noodgedwongen erg technisch zijn, en zonder de nodige onderbouwing ga je er misschien niet zo veel van begrijpen. Desalniettemin geef ik hier toch mijn advies.

Ik beperk mij in de redenering tot de fietsen. Dan zou ik voorzichtig het volgende voorstellen. Je kan de fietsen afremmen door er een generator aan te koppelen (De mechanische rem van de fiets staat natuurlijk best af!). Ik stel een synchrone machine voor (hoger rendement dan een asynchrone machine). Deze machine geeft wisselspanning (AC). Die kan je eenvoudig gelijkrichten met een gelijkrichter naar gelijkspanning (DC). Hoe harder je fietst, hoe hoger de spanning aan DC kant. Aan gelijkspanningskant zou ik dan alle fietsen samen aansluiten (gelijkspanningsnet) aan een accu of supercapaciteit, ter buffering. Daarna nog een aansluiting aan het 230V-net via een klassieke (en commercieel beschikbare) omvormer, en iedereen kan gaan fietsen.

Hiermee gaan nog niet alle problemen van de baan zijn. De DC spanning waarmee de accu en de omvormer werken zal de cadens bepalen waarmee gefiets wordt. Mogelijk ligt deze niet optimaal, en dan kan deze nog gewijzigd worden door de DC spanning te wijzigen, of door de mechanische overbrenging naar de synchrone machine te wijzigen.

Een zwaar vliegwiel is ook erg nuttig. Anders gaat het trappen erg onnatuurlijk aanvoelen wegens een sterk afnemend koppel in de dode zones bij het trappen. 'Spinning-fietsen' hebben typisch een erg zwaar vliegwiel.

Waarom hang ik de installatie aan het 230V net? Een koppeling met het net garandeert een optimale stabiliteit. Als je volledig geisoleerd bent van het net moet je je eigen systeem stabiel houden. Dit betekent dat je verbruik en productie gemiddeld exact gelijk moeten zijn. Stel je voor: de spanning begint te dalen, het licht begint bijgevolg te dimmen, en dan staat er iemand die het in het oog houdt en dan roept: 'harder trappen mensen, de productie is te laag!'. Zoiets is erg moeilijk, en gemakkelijk opgelost door aan het net te schakelen.
In het volgende video artikel uit 'De Standaard' vind je een korte reportage over een Amerikaans bedrijf dat voor een dag zijn eigen elektriciteit geproduceerd heeft.
http://www.standaard.be/video/videoPlayer.aspx?cat=0&subcat=0&videoId=200924

Als je aan het net hangt is het wel minder duidelijk hoeveel van de eigen productie gebruikt wordt voor eigen verbruik. Als bvb 90% van het verbruik geleverd wordt door het net kan dit een valse indruk geven van 'eigen productie'. Daarom is het aangewezen om de energiefluxen te meten : hoeveel energie sturen we op het net, en hoeveel halen we er af, om zo de balans te maken. Het is ook mogelijk om de energieflux van iedere klant bij te houden. Dit is technisch wel alweer een uitdaging omdat dan elke klant geidentificeerd moet kunnen worden op de fiets, en dat de data ergens bijgehouden moet worden.

Al bij al, je idee is technisch niet zo eenvoudig. En ook niet zo goedkoop denk ik. De financiele energiewinst is immers ook erg beperkt. Stel dat je je klanten zou terugbetalen wat ze aan energie produceren: een persoon moet 10 uur lang 100 Watt (dit is goed te doen) trappen, om uiteindelijk 1kWh te produceren. Het 100% groene Ecopower verkoopt elke kWh aan 0.17 €. Je kan ook 200 Watt trappen gedurende 5 uur, maar dan gaat er toch al zweet op het voorhoofd parelen, en dat 5 uur lang. Erg veel ga je je klanten dus niet kunnen terugbetalen.

Als het je echt interesseert kan je op 17 mei gaan kijken op het Belgisch kampioenschap energiefietsen:
http://www.igemo.be/igemo/burgersenergiefietsen2009.html
Daar ga je ongetwijfeld ook nog de odige inspiratie opdoen.
http://www.igemo.be/igemo/burgersenergiefietsen2009.html

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen