Welke stoffen in je lichaam zorgen voor geluk?

Sofie, 31 jaar
7 mei 2008

Is er een stof in je lichaam (in je hersenen bijvoorbeeld) die ervoor zorgt dat je je als mens gelukkiger voelt. Ik neem aan van wel gezien de hoeveelheid geneesmiddelen die er bestaat. Anderzijds zijn er zoveel verschillende geneesmiddelen op de markt dat ik me afvraag op welke manier ze het gemoed en geluksgevoel van een persoon beïnvloeden.

Antwoord

Er zijn twee hormonen die ons lichaam produceert waarvan gekend is dat ze een 'gelukkig' gevoel veroorzaken: serotonine en endorfine.

Vitamine D (geproduceerd in ons lichaam onder invloed van zonlicht) en het eten van zoete snoepjes verhoogt de hoeveelheid serotonine.
Endorfine is de tegenhanger van het stresshormoon adrenaline en wordt geregeld door serotonine. Marathonlopers zouden verslaafd zijn aan hun inspanningen doordat het lichaam na een langdurige inspanning endorfines gaat produceren.

Als geneesmiddelen onder andere inwerken op de zenuwbanen (serotonine is een neurotransmitter) of de hormoonproducerende klieren (hypofyse produceert endorfine) kunnen ze de aanmaak van hormonen wijzigen en de gemoedstoestand wijzigen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Pieter Stragier

Moleculaire Microbiologie Biomedische Wetenschappen Medische en farmaceutische research Moleculaire Biotechnologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen