wat is het verschil tussen materie en energie?

wout, 26 jaar
23 maart 2009

Antwoord

Dag Wout

Materie is eigenlijk alles wat massa heeft. Om de definitie eenvoudig te houden. Wat massa precies is... daar zoeken ze naar in de deeltjesversnellers, met dat Higgsboson en zo, misschien heb je daar al van gehoord.

Energie is een soort "stockage" van de capaciteit om arbeid te leveren. Energie heeft dus geen massa. En een voorwerp met een bepaalde vaste massa kan vele verschillende energieën hebben. Verschillend van soort (kinetische energie, potentiële energie, warmte-energie,...) en verschillend van grootte.

Wat wel kan, en dat is misschien een beetje tegen ons gevoel in: energie kan omgezet worden in massa, en massa kan omgezet worden in energie. Dat zit in de fameuze wet van Einstein: E = m.c2 Hierin staat E voor de energie, m voor de massa en c voor de lichtsnelheid. c is een heel groot getal, c2 is dus nog veel groter. Als je naar de formule kijkt, wil dit zeggen dat een klein beetje massa in veel energie kan omgezet worden, en dat je veel energie nodig hebt om een klein beetje massa te krijgen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen