waarom geeft brandend vet + water een steekvlam?

Thomas, 20 jaar
22 maart 2009

Iedereen weet dat je een brandende friteuse niet met water mag blussen maar met een nat deken moet bedekken zodat het vuur stikt. Maar wat zorgt voor de steekvlam als je toch water op brandend vet gooit?

Antwoord

Beste Thomas,

je weet ongetwijfeld dat je, om een vuur te bekomen, drie dingen nodig hebt: een brandstof (in dit geval vet), zuurstof en een ontsteking (of voldoende temperatuur). Een belangrijke randbemerking hierbij is dat je ze in de juiste verhoudingen moet hebben. Zo kan je ook metaal laten branden, als de snippers maar fijn genoeg zijn (dus meer lucht in verhouding met de brandstof dan bij een massief blok metaal).

Een hete friteuse (die daarom nog niet noodzakelijk in brand staat) bevat een hoeveelheid vet die maar een beperkt contactoppervlak heeft met de lucht. Er kan dus maar een klein beetje vet branden. Als je nu water in het vet giet, zal dat water (deels) in het vet dringen en door de warmte (meer dan 100ºC) zal het water verdampen en stoom vormen. Dit gaat zeer snel en gepaard met een enorme volume-toename (1 liter water genereert ongeveer 1600 liter stoom). Daardoor bevinden zich vetdeeltjes tussen de stoom die uit de frieuse komt. Hierdoor wordt het contactoppervlak tussen vet en lucht veel groter en kan er een veel grotere vlam ontstaan.

Groeten,

Bart

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir. Bart De Schouwer

Voor mijn functie ben ik leidinggevende over een groep engineers die productietoestellen onderhouden. Het is vooral met mijn parate kennis (opleiding, interesses, ...) dat ik vragen zou kunnen beantwoorden.

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen