Met welke zendmast heb ik verbinding met mijn GSM? Steeds de dichtsbijzijnde? En heeft men steeds verbinding met een mast van dezelfde provider?

dannie , 45 jaar
22 maart 2009

met welke zendmast heb ik verbinding met mijn gsm? steeds de dichtsbijzijnde? heeft men steeds verbinding met een mast van dezelfde provider? bvb je hebt proximus, verbinding met mast v proximus.als men zich bvb in boom bevindt en in een straal van 3km zijn 7 zendmasten. Op 5 km bevinden zich er nog 2 . Mijn gsm maakt dus steeds verbinding met de masten die zich zo dicht mogelijk bevinden bij de plaats waar ik me bevind ,en zal dus nooit de masten bijv. kiezen van 5km of verder, ook niet als het druk is?

Antwoord

Het GSM netwerk is opgedeeld in zogenaamde cellen, met in het midden een GSM mast. De grote providers (Proximis, Mobistar, Base) hebben ieder een eigen netwerk. De kleinere (bv. van supermarkten en TV-stations) maken gebruik van het netwerk van een grote provider.

Je GSM zal steeds proberen om contact te maken met de GSM mast (van jouw provider) waarvan het signaal het sterkste is. Dit is in principe de dichtsbijzijnde mast. In een stad kan door weerkaatsing van de signalen het zijn dat je toch verbinding hebt met een mast die iets verder staat (maar ook van jouw provider is). Zeker aan de rand van een cel kan dit gebeuren.

Een GSM mast heeft slechts een beperkte capaciteit. Daarom zijn er in een drukke stad, zoals Brussel of Antwerpen, veel meer masten dan op het platte land.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen