Wat is energie?

damiaan, 44 jaar
20 maart 2009


Ik bedoel niet windenergie, elektriciteit, stroom maar energie op een basic niveau (fysica).
Bijvoorbeeld: is alles wat er is uiteindelijk energie? Is energie (enkel) een synoniem van massa ? kan er vb.theoretisch een heelal zijn met energie, zonder massa ?

Ik las ergens "het vermogen om arbeid te leveren". dan vraag ik me af: het vermogen van wie- wat ? Is energie dan een soort potentiƫle toestand ? Die ook in volledig vacuum, zonder massa, kan "zijn" ?

Antwoord

Dit is een erg moeilijke vraag. Energie is een van de belangrijkste concepten in de Fysica. Toch kunnen we geen eenvoudige algemene definitie geven in enkele zinnen. Elk type energie kan wel duidelijk gedefinieerd worden.

‘De mogelijkheid om arbeid te leveren’ is een definitie die redelijk algemeen is. Zo kan een bewegende massa door een botsing een kracht uitoefenen op een tweede massa en die een snelheid gegeven. Deze mechanische bewegingsenergie kan dus duidelijk arbeid leveren. Maar warmte (= de chaotische bewegingsenergie van de moleculen van een stof)is ook een vorm van energie en het is onmogelijk om alle warmte van een stof te gebruiken om arbeid te leveren. Dus de definitie is niet helemaal perfect.

Essentieel aan energie is dat de ene vorm kan omgezet worden in een andere, maar dat de totale hoeveelheid energie behouden blijft. Zo is in de loop van de geschiedenis het begrip energie steeds uitgebreid. Warmte werd vroeger niet als energie beschouwd, nu weten we wel degelijk dat warmte een vorm van energie is. Sinds de relativiteitstheorie moeten we ook aanvaarden dat massa een vorm van energie. Uiteindelijk is het deze energie die onze kerncentrales aandrijft.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw