Kan je van al het water op de aarde drinkbaar water maken?

Kaur, 17 jaar
18 maart 2009

geachte heer, mevrouw ik heb deze vraag eerder al gesteld waarop ik een antwoord kreeg dat het misschien voor school ofzow was of een taak
maar het is echter niet zow wij zijn een onderzoek rond water aan't doen in groepje waarbij we deze vraag ""Kan je van al het water op de aarde drinkbaar water maken?"" moeten oplossen en hiebij mogen wij hulp vragen aan iedereen
dus hoop ik dat u me hier wel informatie zou wille opsturen
groetjes

Antwoord

Best Kaur,

Uiteraard is het mogelijk om van alle water op aarde drinkbaar water te maken. Water bevat hoofdzakelijk H2O, en daarnaast een variërende hoeveelheid onzuiverheden. Bij drinkbaar water zijn die onzuiverheden beperkt tot kleinere hoeveelheden mineralen (Ca2+, Mg2+, Na+, Cl-; SO42-, ...) en opgeloste gassen (lucht en CO2). Zeewater (de grootste hoeveelheid water op aarde) bevat teveel opgeloste zouten (vooral Na+ en Cl-) om drinkbaar te zijn.

Om van zeewater drinkbaar water te maken bestaan er verschillende technieken:

1. Destillatie is allicht technisch de meest eenvoudige. Hierbij wordt het water gekookt, en de waterdamp terug gecondenseerd tot zuiver water. Dit gedestilleerde water is dan eigenlijk te zuiver, om goed drinkbaar en lekker te zijn, en moet dan terug aangevuld worden met kleine hoeveelheden mineralen. Een belangrijk nadeel van deze techniek is dat het zeer veel energie kost om zeewater aan de kook te brengen, en verder kost het nog koude-energie om de damp terug af te koelen en te condenseren.

2. Omgekeerde osmose is een techniek waarbij zeewater door een membraan geperst wordt. In dit membraan zijn poriën die zo klein zijn dat enkel watermoleculen erdoor kunnen. Wat het energieverbruik betreft is deze methode gunstiger dan de voorgaande, maar er zijn toch ook een aantal nadelen:

- membranen zijn vrij duur en moeten regelmatig vervangen worden.
- de hoge druk die nodig is om het water door de membranen te persen moet geleverd worden door pompen, die ook geld en onderhoud kosten
- per liter zuiver water wordt ongeveer 2 liter water geproduceerd met een hogere concentratie aan onzuiverheden. Dit moet terug in zee geloosd worden. Met deze techniek is het dus eigenlijk niet mogelijk om alle  water op aarde drinkbaar te maken.

De goedkoopste manier om drinkwater te maken, is natuurlijk om de destillatie door de natuur te laten doen door natuurlijk verdamping en regen. De aanvulling van mineralen gebeurt dan door de regen in grondlagen te laten trekken, en later terug op te pompen.  Het probleem is natuurlijk dat door de opwarming van de aarde sommige gebieden te droog zullen worden om voldoende drinkbaar water te maken voor de plaatselijke bevolking.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Etienne Jooken

Chemie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen