Wat of waar ben je voor je geboren bent?

sylvia, 25 jaar
17 maart 2009

Als je geboren bent, leef je. Je hebt een lichaam, ziel, gedachten,... Maar wat ben je voor je geboren bent (voor de versmelting van eicel en zaadcel)? Levend niet, want je kan niet denken, ademen,... Maar dood kan je je toch ook niet noemen, want iets dood kan toch niet terug levend worden?

Antwoord

Beste,


Wetenschappelijk-biologisch gezien, wordt ons lichaam opgebouwd vanuit de genen (=DNA) die wij hebben meegekregen van onze ouders. Dus, de eicel draagt de helft van de genen van de moeder en de zaadcel draagt de helft van de genen van de vader. Deze genen worden samengebracht tot een nieuwe combinatie, een combinatie die dus verschillend is van die van de moeder zowel als van de vader. Dit maakt ieder individu uniek - kijk maar rond je, en je zal nooit iemand tegenkomen die precies hetzelfde is als jij (uitzondering misschien de eeneiige tweelingen). Dus, wanneer iemand sterft, sterft ook dat unieke individu. Bij de geboorte ontstaat een nieuw individu. 

Uiteraard geven we aan onze kinderen een deel van onze eigenschappen door, zodat een deel van ons niet doodgaat: onze kinderen zijn voor de helft opgebouwd uit kopies van onze genen, ons DNA. 

Wat betreft de gedachten en ervaringen, die bouw je in principe van nul op vanaf de geboorte. Maar ook hier worden heel wat gedachten doorgegeven van generatie op generatie (onze cultuur, schoolopleiding, enz).


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen