Is het fenotype en het genotype gelijk bij een eeneiige tweeling?

michelle, 14 jaar
11 maart 2009

Ik zou graag willen weten of fenotype en genotype gelijk is bij een eeneiige tweeling??Antwoord

Dag Michelle,

In theorie zou het genotype van de twee totaal gelijk moeten zijn. De tweeling is nl. het gevolg van de bevruchting van dezelfde eicel en dezelfde spermacel. Maar... in de ontwikkeling van een embryo tot volgroeid persoon treden al eens mutaties op. Hierdoor beginnen verschillen in het genoom op te treden. 100% gelijk zal het genoom tussen de twee dus nooit zijn!

De omgeving werkt in op ons uiterlijk. Als we in een verschillende opgeving wonen, zullen we er ook verschillend gaan uitzien. Vandaar dat het fenotype tussen de twee ook niet helemaal hetzelfde zal zijn. Babies van een 1-eiige tweeling zullen er nagenoeg hetzelfde uitzien, maar eerste verschillen zullen al duidelijk zijn. De ene baby eet meer (ook al in de buik) en zal dikker zijn dan de andere. Dit is al een fenotypisch verschil. En zo zijn er nog heel veel!

Dus neen, fenotype én genotype zijn niet 100% gelijk! De onderlinge verschillen zullen wel veel kleiner zijn dan het verschil tussen twee gewone broers/zussen.

Mvg,

C. Van der heyden

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw