Hoe kan je aan iets denken? Neuronen weten toch niet van zichzelf wat ze betekenen?

Thomas, 19 jaar
8 maart 2009

Ik weet wel min of meer hoe neuronen werken en elkaar inhiberen en activeren, maar wat geeft nu juist 'betekenis' aan die neuronen? Er moet toch ergens een soort basis zijn aan wat wij ons voorstellen als bijvoorbeeld 'een schoen'?
En wat dan met 'een roze schoen met groene blokjes op getekend'? Die is perfect voorstelbaar, maar ik heb die nog nooit gezien! (maar dat is eigenlijk al een andere vraag...)

Antwoord

Dag Thomas,

De neurale netwerken kunnen zich in allerhande toestanden bevinden, en elke toestand activeert een  nieuwe toestand. Zintuigelijke ervaringen kunnen ook toestanden in een netwerk activeren. Stel dat je die toestanden zou kunnen opmeten bij een persoon, en je laat die persoon allerhande plaatjes van schoenen zien, dan zal je opmerken dat er bepaalde gelijkenissen zijn tussen de toestanden die zijn hersenen aannemen na het zien van de verschillende schoenen. Wanneer iemand een schoen ziet, zullen zijn hersenen vuurpatronen creëren en dat vuren zorgt ervoor dat je de schoen kan zien, en dat je iets kan doen als je een prent met een schoen ziet of een echte schoen ziet, bijvoorbeeld kan je de schoen opruimen als ze niet op zijn plaats ligt. De vuurpatronen die ontstaan, geven een directe betekenis. De informatie die je ziet kan je ook opslaan in je hersenen, dat gebeurt voornamelijk door het wijzigen van de eigenschappen van synapsen. Stel dat je een schoen ziet en die is vuil, kan je opslaan in je hersenen 'mijn schoenen zijn vuil'. Dat betekent dat de volgende keer dat er een patroon voor 'mijn schoenen' geactiveerd wordt, dat er dan ook een patroon zal geactiveerd worden van 'vuil'. De wijzigingen in de synapsen geven nu betekenis aan het zien van een schoen op een grotere tijdschaal.

Er is nog iets, als je een schoen ziet, weet je soms ook dat je een schoen ziet. Mensen hebben namelijk ook neuronen die zich bezighouden met het abstracte bekijken van de activiteit van andere neuronen en kunnen ook een samenvatting opslaan (bv. 'om 10u heb ik een schoen gezien').  Het zijn neuronen die een oogje in het zeil houden en er proberen voor te zorgen dat de verschillende toestanden die de andere neuronen aannemen een nuttig verloop hebben.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen