Waarom heeft vaccineren tegen baarmoederhalskanker geen zin meer op latere leeftijd ?

ANN, 43 jaar
3 maart 2009

Dit is een vraag die mij al lang bezig houdt. Waarom test men bij oudere vrouwen niet of ze al dan niet in aanmerking zijn gekomen met het virus om hen alsnog te vaccineren ? Is dit een kwestie van kosten/baten voor de ziekteverzekering of heeft het echt geen nut ? En zo nee, wat is dan hiervoor de reden ?

Antwoord

Beste Mevrouw, 

De inentingen of vaccinatie tegen baarmoederhalskanker zijn bedoeld om je te beschermen tegen een infectie die je nog niet opgelopen hebt. Dus, het vaccin wordt normaal gezien enkel toegediend aan:

  • Jonge meisjes die nog niet seksueel actief zijn, vormen de belangrijkste doelgroep. Tussen 11 en 12 jaar is de ideale leeftijd.
  • Voor tieners die wel al seks hebben is het nog zinvol, maar stel niet te lang meer uit. Je moet al heel veel pech hebben om van bij het eerste vriendje besmet te worden met één of beide hoogrisicotypes, maar hoe meer seksuele contacten, des te groter de kans.

Maar toch:

Pas als je besmet bent met beide hoogrisicotypes heeft vaccinatie geen enkele zin meer, maar dat gaat om minder dan 5 procent van de bevolking. Er bestaan tests die een HPV-besmetting opsporen, maar ze hebben hun beperkingen. Daardoor heeft het geen zin om alle vrouwen te testen en ze op basis van de uitslag al of niet te vaccineren. Je kunt jezelf altijd op eigen initiatief laten testen en inenten, maar dat kost wel wat.

Met vriendelijke groeten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Lic. Lieven Waeyenberge

Moleculaire diagnostiek (DNA) van planten-parasiterende nematoden

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen