Bestaat er een hedendaags overzicht van de Vlaamse letteren van de periode 1960 tot nu?

Marcus, 61 jaar
2 maart 2009

Ik heb in het verleden twee boekjes gelezen die een beknopte doch haast volledig overzicht gaven van de geschiedenis der Vlaamse letteren:
een eerste werd geschreven door August Vermeylen met als titel "Van Gezelle tot heden"
Het tweede een vervolg hierop werd geschreven door Bernard Kemp onder de titel "Van gisteren tot vandaag" en behandelt nog de periode 1960.
De werkjes hadden de kwaliteit zeer overzichtelijk de hoofdlijnen weer te geven van de Vlaamse litteratuur en waren voor de leek een handige leidraad en verschaften oriƫntatie in de verschenen litteratuur. Bestaat er momenteel een gelijkaardig werk dat een vervolg inhoudt bv. van de periode 1960 tot 2000

Antwoord

Beste Marcus

Onder toeziend oog van de Nederlandse Taalunie, de organisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op gebied van het Nederlands, wordt op dit ogenblik gewerkt aan een zevendelige reeks over de Nederlandse literatuur. Tegen 2010 zouden de zeven delen, die een overzicht bieden van de literatuur in het Nederlands van de middeleeuwen tot nu, klaar moeten zijn. Een deel, Altijd weer vogels die nesten beginnen, bespreekt de literatuur tussen 1945 en 2005. Het boek dat net geen anderhalve kilo weegt, is wellicht wat minder beknopt dan de boeken de je aanhaalt. Waarom dat zo is, blijkt uit een interview met de Leuvense hoogleraar Hugo Brems, auteur van Altijd weer vogels die nesten beginnen.

“Vijduizend pagina’s lijkt heel wat, maar voor mijn zevenhonderd pagina’s heb ik alvast serieus moeten selecteren. We waren heel ambitieus en wilden héél veel behandelen — uiteraard de grote ontwikkelingslijnen en de belangrijkste auteurs, maar vooral ook hoe literatuur in de samenleving werkte, de uitgeverswereld dus, de tijdschriften, enzovoort. En daarnaast moest er nog plaats zijn voor voorbeelden. Je kan makkelijk een aantal gedichten opnemen, maar met proza moet je dan al heel selectief zijn.” (http://www.kuleuven.be/ck/2005_06/08/ck17-08-literatuurgeschiedenis.php)

Met vriendelijke groeten
Daan Debuysere

Bibliografische gegevens:

Altijd weer vogels die nesten beginnen
geschiedenis van de Nederlandse literatuur, 1945-2005

 
/
Auteur: Hugo Brems 
Uitgever: Prometheus, Uitgeverij
Prijs:€ 49,95
ISBN: 9789035129450
Verschijningsdatum: 23-02-2006

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen