Hoe wordt een deken gemaakt?

Klas Tim, 7 jaar
2 maart 2009

Zeb zei in de kring: ik ben naar frankrijk geweest en daar lagen nog oude dekens.
De kinderen hebben thuis bijna allemaal donsdekens.
Toen wilden we weten waar dekens vandaan komen.
Hoe worden ze gemaakt ?
We denken van wol . maar een wollen trui ziet er niet ,uit als een deken.

groeten van britt

Antwoord

Beste,


een klassiek deken is gemaakt van een wollen weefsel, meestal strijkgaren, dat daarna geruwd wordt. Hele traditioneel was dit met distelkoppen, je kent ze wel die langwerpige, met doornen bezette distelkoppen uit Zuid-Europa. Deze werden op een as gemonteerd zodat ze kunnen draaien en deze assen werden schuin op een grote trommel gemonteerd. Door nu het wollen weefsel over die trommel te trekken dringen de doornen in het weefsel en rukken een aantal wolvezels los. Deze vormen dan het "haar" dat op het deken staat. De natuurlijke distelkoppen zijn echter wat later vervangen door namaak in metaal die het voordeel hebben niet zo snel versleten te zijn en ook dat de "doornen" minder snel afbreken, een doorn in het deken is immers niet echt aangenaam.

Het wollen weefsel is in vele gevallen vervangen door een weefsel in (poly)acryl, maar de technologie blijft hetzelfde, alleen is acryl een stuk goedkoper dan een goede wol.

Momenteel worden naar mijn info de dekens gemaakt door in een wollen weefsels naalden met weerhaken te prikken en er terug uit te trekken, maar het is voor mij ook al decennia geleden dat ik nog een dekenfabriek heb bezocht (het roemrijke Manta in Waasmunster van de nog bekender Sole Mio). Ik denk niet dat er in België momenteel nog dekens worden gemaakt. Er is niet veel high-tech aan en ze worden daarenboven bijna volledig verdrongen door dekbedden (m.i. ten onrechte maar dat is elk zijn opinie). Daarom is onze Vlaamse textielindustrie momenteel met totaal andere producten bezig waar wel heel wat technologie komt bij kijken en waarmee men zich dus beter kan verweren tegen import aan dumpingprijzen, als de "dumpinglanden" het niet kunnen maken op voldoende niveau dan heb je niet te vrezen van oneerlijke concurrentie.

Zo, ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord, zo niet mag contact opnemen en zie ik of ik hier of daar nog wat extra materiaal kan opsnorren en doorsturen.

Vriendelijke groeten,

Geert De Clercq
Hogeschool Gent
Vakgroep Textiel
geert.declercq@hogent.be

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen