Hoe is het mogelijk dat niet-Newtonse vloeistoffen hard worden als je er op slaat en bijna meteen weer vloeibaar worden. Hoe komt dat?

Jakob, 15 jaar
22 februari 2009

Ik heb ergens gezien dat Niet-Newtonse vloeistoffen hard worden als je er op slaat en bijna meteen terug vloeibaar wordt.
Hoe kan dit?,hoe komt het?

Antwoord

Een Newtonse vloeistof is een vloeistof waarvan de viscositeit onafhankelijk is van de snelheid van de stroming. Heel wat vloeistoffen (o.a. polymeren, maar ook heel wat voedingsstoffen) voldoen hier niet aan.

Polymeren zijn grote langwerpige (slangvormige) moleculen die zijdelings zwak aan elkaar gebonden zijn (vergelijk het met een bord spaghetti). Als je de moleculen de tijd geeft om zich ten opzichte van elkaar te verplaatsen, reageert de stof zacht, vloeistofachtig. Maar als je het materiaal snel wil vervormen hebben de moleculen gewoonweg de tijd niet om zich ten opzichte van elkaar te verplaatsen en reageert de stof ‘hard’.

Plezierig speelgoed om dit te illustreren is “Putty” waar je op het net waanzinnige filmpjes van vindt.
http://www.puttyworld.com/watchitshatter.html

Er zij  nog andere voorbeelden van niet-Newtonse vloeisoffen:
Sommige materialen zijn duidelijk ‘vast’, maar als de schuifkracht die je erop uitoefent een bepaalde kritische waarde overschrijdt, wordt de stof plots ‘vloeibaar’. Een mooi voorbeeld is smeerboter, die duidelijk vast is zolang je ze met rust laat, maar begint te vloeien als je er druk op uitoefent. Ook sneeuw en modder hebben dergelijke eigenschappen en kunnen beginnen vloeien als ze op een hellend vlak liggen met voldoende grote helling.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen