Waarom zijn er geen zwarte zwemkampioenen?

Viktor, 66 jaar
7 mei 2008

Antwoord

Hoe goed we presteren hangt af van meerdere factoren, zoals van:

  • ons genetisch materiaal
  • onze omgevingsfactoren
  • onze eigen inzet

Zwarten hebben "gemiddeld" erg goed genetisch materiaal voor fysieke sterkte. Met andere woorden: gemiddeld genomen is het zwarte ras fysiek sterker dan het caucasische (blanke) of aziatische ras.

Dat er veel sportkampioenen zwart zijn, is dus niet verwonderlijk, want ze hebben een genetisch voordeel.

Wat omgevingsfactoren betreft zijn mensen van het zwarte continent benadeeld. Zij leven op een plek op aarde waar er grote waterschaarste heerst. Zwembaden en dergelijke zijn dus redelijk zeldzaam in vergelijking met onze contreien. In waterland Nederland kan praktisch elke kleuter al zwemmen, in België leert elk schoolkind zwemmen, maar in Afrika is leren zwemmen eerder uitzonderlijk.

Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat je minder goed zwemkampioenen kan recruteren uit een bevolkingsgroep die niet of nauwelijks kan zwemmen. In Nederland waar elk kind kan zwemmen, is de keuze dus quasi onbeperkt. Iemand met aanleg voor zwemmen kan deze aanleg dus ook tot uiting brengen.

Wanneer zwarten net als hier even gemakkelijk kunnen leren zwemmen, zouden diegene met aanleg voor zwemmen ook daar snel opvallen en zou het niet lang duren eer ook in de zwemdisciplines zwarten opduiken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen