Waarom is iedereen er zo zeker van dat het leven maar 1 keer ontstaan is?

Greet, 54 jaar
21 februari 2009

Ik ben geen wetenschapper, maar ik heb de laatste tijd veel gelezen over evolutie. Ik begrijp niet waarom het leven maar 1x zou ontstaan zijn. Als er op een bepaald moment leven uit niet-leven ontstaat, waarom kan dat dan niet opnieuw gebeuren. Waarom gebeurt het dan eigenlijk niet voortdurend?

Antwoord

Beste,

Men denkt dat de allereerste en dus meest primitieve levensvormen zijn ontstaan vanuit niet-levende materie, zo'n 4 miljard jaar geleden. Toen was de aardatmosfeer heel anders dan hoe we die nu kennen. Het grootste verschil is dat er toen nog geen zuurstof aanwezig was, precies omdat er nog geen zuurstof-producerende levende wezens waren. Men spreekt dan ook van een chemisch "reducerende" atmosfeer in plaats van de huidige "oxyderende" atmosfeer. De algemene omstandigheden waren ook minder stabiel dan nu.  In die vroegere atmosfeer waren de omstandigheden gunstig voor de ontwikkeling van de eerste biomoleculen en uiteindelijk levende wezens.
Later, eens dat er al levende wezens waren, werd de competitie voor de schaarse voedselbronnen zo sterk dat zeer primitieve levensvormen het niet meer kunnen halen van de al verder geëvolueerde wezens. Dit is een tweede reden waarom zeer primitieve levensvormen nu wellicht geen kans meer zouden krijgen.
Overigens veranderen de huidige levensvormen nog wel "voortdurend", maar dit gaat bij de meesten naar onze normen zeer traag zodat we het meestal niet echt merken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen