Zijn fairtrade-producten goed of slecht voor het milieu?

Jelle, 28 jaar
7 mei 2008

Faitrade producten, zoals bijvoorbeeld "Worldshake" van de Wereldwinkel, komen van de andere kant van de planeet. De CO2-uitstoot die het transport daarvan oplevert moet dus wel bijzonder hoog liggen. Hetzelfde gaat op voor de potjes, bordjes, fluitjes, chocolaatjes etc... die je in de wereldwinkel kan vinden. Langs de andere kant zijn fairtrade producten wel eerlijk verhandeld, en doorgaans afkomstig van kleinschalige producenten, wat dan weer positief is voor het milieu. Wat is de balans tussen deze twee gewichten? M.a.w. doe ik er voor het milieu wel goed aan te winkelen in de Wereldwinkel of blijf ik er beter weg?

Antwoord

Beste Jelle,

Je ecologische voetafdruk is nog altijd het kleinst als je lokale producten koopt uit biologische teelt (minimaal transport).

Als deze niet voorhanden zijn, zijn Fairtrade producten nog altijd een goede keuze. Producten die een erkend Fairtrade certificaat dragen moeten immers voldoen aan strenge normen om duurzaam te kunnen zijn zowel op economisch, sociaal als milieu vlak. Dit laatste impliceert dat de producten afkomstig moeten zijn van kleinschalige teelten en biologisch zijn (dus geen gebruik van pesticides, GMO's, ...). Fair trade producten zijn dus nog altijd beter voor het milieu dan hun non-fairtrade equivalenten die trouwens meestal dezelfde transportkost hebben.

Meer weten? zie: http://www.transfairusa.org/content/about/environmental.php

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen