Waarom mag je zwavelzuur niet met water overgieten?

Vera, 40 jaar
15 februari 2009

Ik weet dat je geconcentreerd zwavelzuur niet met water mag overgieten. Als je wil verdunnen moet je het zuur bij het water gieten en niet omgekeerd. Waarom is dat zo? Geldt dit voor alle zuren? En gaat deze regel ook op voor geconcentreerde basen?

Antwoord

Dag Vera

Als je water bij geconcentreerd zwavelzuur giet, geeft dat heel wat warmte. Gevolg daarvan is dat het water dat je toevoegt kan gaan koken en daardoor spetters zwavelzuur kunnen omhoogspatten.
Als je zwavelzuur bij water mengt, kan de warmte zich veel gemakkelijker verspreiden. Meestal heb je ook meer water dan zuur.
Belangrijk hierbij is dat je het zuur niet te snel toevoegt en ook voldoende mengt. Dit kan het beste door het recipiënt maar gedeeltelijk met water te vullen, dan zuur toe te voegen en daarna pas aan te lengen tot het gewenste volume.
Ook voor andere zuren volg je het beste deze werkwijze, dit is gewoon het veiligste.

Wat betreft basen: ook hier is soms warmteontwikkeling mogelijk bij het verdunnen, dus houd je ook daarvoor aan dezelfde werkwijze.

Wij leren onze studenten in elk geval om zo te werken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen