Bij oude telefoons met een draaischijf had je links onderaan altijd een wit knopje. Wat was de functie van de knopje want als je er op drukte gebeurde er niets.

Glenn, 42 jaar
9 februari 2009

Op de oude telefoons met draaischijf had je een wit knopje onderaan in de hoek.
Ik heb nooit begrepen wat de functie was van dat knopje, want als we daar als kind op drukten gebeurde er helemaal niks.
Toevallig vandaag hadden we het erover op het werk, en niemand had enig idee van de functie.
Nu is m'n intresse weer gewekt in dit raadselachtige knopje uit m'n jeugdjaren.

Beleefde groeten
Glenn Wouters

Antwoord

Dag Glenn

Wat een heerlijke vraag, ik herinner me dat knopje ook nog...

Het antwoord is het volgende: de vroegere telefoons met een kiesschijf hadden veel minder mogelijkheden dan we vandaag gewend zijn. Er was geen 'sterretje' noch 'hekje', en geen 'herhaal'-knop. Toch bestonden er toen ook (prille) telefooncentrales voor binnen een bedrijf, eigen centrales. Welnu, dat kleine witte knopje was bedoeld om 'door te verbinden'. Op het gewone net was zo'n telefoon aangesloten met twee draden en had dat knopje geen enkele functie. Maar bij een bedrijfs-telefooncentrale was er een derde draad, de aarddraad. En met dat knopje bracht je 1 van de beide andere draden even op aardpotentiaal. De centrale plaatste daarop dan het lopende gesprek in wachtstand, en gaf terug kiestoon. Nu kon je een ander binnennummer kiezen en het lopende gesprek naar dat andere nummer doorverbinden. Het was dus een 'aardtoets', om gesprekken door te verbinden bij een binnencentrale.  

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tony Vandenborn

elektronica, telecommunicatie

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen