Waarom wast water met afwasmiddel beter af dan gewoon water?

patrick , 41 jaar
7 mei 2008

Wat doet het middel dat het vuil beter afweekt en waarom werkt het in warm water beter dan in koud water?

Antwoord

Zeep bestaat uit zeer vele grote en lange moleculen. Deze moleculen hebben een kant die graag in een waterige omgeving zit en een kant die niet graag in een waterige omgeving zit.

Zeep wordt toegevoegd om vuiligheden te verwijderen. Deze vuiligheden zijn meestal vetten. Nu de kant van deze moleculen die niet graag in waterig milieu zit gaat zich dus naar deze vetten richten. Dit gaan verschillende moleculen doen zodat het vetdeeltje volledig gaat omringd zijn door de zeepmoleculen. Het vetdeeltje met deze omringende zeepmoleculen worden een micel genoemd (zie figuur). Omdat nu de stukken van de zeepmoleculen die wel graag in water zitten naar het water gericht zijn gaat dit vetdeeltje met zijn omringende zeepmoleculen oplossen in water. Hierdoor verdwijnt het vet dus in het water en wordt het afgeweekt.

De reden waarom dit beter werkt in warm water is dat de olie bij warmer water weker wordt waardoor de olie al in kleinere deeltjes zal afgegeven worden waardoor deze beter kan omgeven worden door de zeepmoleculen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen