Is kraantjeswater dat via een waterverzachter passeert, gezond ?

Wim, 49 jaar
5 februari 2009

Kraantjeswater is gezond. Maar bij mij thuis passeert het via een waterverzachter.
Is er risico of doet het 'zout' in de waterverzachter er niet toe.

Antwoord

Dag Wim

Een waterverzachter haalt ionen uit het drinkwater, en dan dient het vooral om Ca2+ en Mg2+ te verwijderen, dit zijn de ionen die de hardheid van water veroorzaken (zie ook de andere vragen rond hardheid). Het principe dat hiervoor gebruikt wordt is ionenuitwisseling. Het water stroomt door een hars, en daarbij worden de ionen in het water vervangen door natriumionen, en die spelen niet mee in de hardheid. Zie daarvoor ook de uitleg op Wikipedia.
Het zout dat je toevoegt dient om de ionenwisselaar te regenereren. Na verloop van tijd zijn alle natriumionen van het hars opgebruikt, je spoelt dan met de zoutoplossing. De calcium- en magnesiumionen worden van het hars afgespoeld (vervangen door natriumionen in het zout)  en met het spoelwater meegenomen naar de afvoer. Daarna kan het ontharden verdergaan.

Een risico is er niet aan verbonden, het water dat je drinkt zal alleen meer natrium bevatten dan zonder ontharder. Maar zolang dat niet extreem hoog wordt, is dat geen enkel probleem voor een normale persoon.
Hopelijk ben je zo wat wijzer geworden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen