Hoe vermijden we schouwbrand in een inox rookkanaal bij een houtkachel ?

Gert, 33 jaar
30 januari 2009

Goeiedag,
Wij hebben al vele jaren een houtkachel welke aangesloten is op een geïsoleerd inox rookkanaal.
Wij reinigen deze schouw jaarlijks maar toch brand deze schouw nog geregeld uit.
In de schouw zitten twee lichte bochten en de kachel brand meestal niet door maar is wel de hele dag aan. Vorige week is de schouw nog gereinigd en deze week brand ze uit.
Heeft de inox schouw nu haar mechanische sterkte verloren en welke maatregelen kunnen we best nemen voor de toekomst?

Alvast bedankt voor jullei antwoord

Groeten Gert

Antwoord

Beste Gert,

Om op jouw vraag goed te kunnen antwoorden ontbreken twee gegevens: welke soort inox werd gebruikt en wat is de geschatte schouwtemperatuur?

Ik zal toch een poging doen om je op gang te zetten.

Er zijn vele soorten roestvrij staalsoorten (in de volksmond heet dat allemaal inox). Hun eigenschappen zoals corrosiebestendigheid, oxidatieweerstand en mechanisch gedrag zijn verschillend. De verschillende staalsoorten zijn ontwikkeld voor typische toepassingen. In het algemeen kan men zeggen dat corrosiebestendigheid, oxidatieweerstand en behoud van mechanische sterkte bij hoge temperatuur goed zijn. Neem een typische roestvrije staalsoort met de code AISI 316: deze mag gebruikt worden tot 870 °C en heeft omwille van het hoge chroomgehalte en nikkelgehalte een goede weerstand tegen corrosie en oxidatie.Zo kun je voor iedere roestvrije staalsoort het toepassingsgebied aangeven.Wel is het zo dat hoe hoger het nikkelgehalte is, des te hoger is de kostprijs.Het is niet onmogelijk dat men voor toepassingen in schoorstenen chroomstaal en niet chroom-nikkel staal gebruikt.

Hoe je schoorsteenbrand zou kunnen vermijden weet ik niet. Een bekend volksrecept is  droge aardappelschillen mee verbranden. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen