Hoeveel warmte (géén licht) produceert een gewone kaars ?

Jos, 43 jaar
7 mei 2008

Stel dat je 1 liter water wil laten koken met het vuur van een gewone kaars,
Hoelang duurt dit dan ?

Antwoord

Beste,

Deze vraag helemaal tot in de details correct beantwoorden is een hele moeilijke opgave, maar ik tracht bij benadering toch een oplossing te geven.

Wat hebben we allemaal tot onze beschikking?

- 1l water (= 1kg water)

- theelichtjes

We veronderstellen dat de temperatuur van de pot met water in het begin de kamertemperatuur heeft (20oC). Om dit water te doen koken moet er een hoeveelheid warmte aan toegevoegd worden. Voor water moet je 4190J(Joule) aan warmte toevoegen opdat 1kg water 1oC in temperatuur zal stijgen. Het water moet 80oC (= 100oC-20oC) in temperatuur stijgen, dus is er in totaal 335200J warmte nodig om het water tot aan het kookpunt te brengen.

Die warmte gaan we halen uit een kaars. Een kaars bestaat uit paraffine en als een kaars brandt komt er warmte vrij. Als je 1kg paraffine opbrandt dan komt daarbij 44MJ (=44000000J) warmte vrij. Uit dit alles kunnen we bepalen hoeveel paraffine we nodig hebben om dit water te doen koken. Er blijkt slechts 7,62g paraffine nodig te zijn om voldoende warmte te produceren. Als je weet dat een theelichtje beschikt over 14g paraffine, dan heb je slechts iets meer dan de helft van zo een theelichtje nodig om het water te laten koken. Zo een theelichtje doet er meestal 4u over om volledig op te branden. Om 7.62g kaars te laten opbranden is er 2u en 10minuten geduld nodig.

Het lijkt sowieso dus geen verstandige keuze om je aardappelen te koken aan de hand van theelichtjes! Want na 2u en 10 minuten is er voldoende warmte vrijgekomen. In de praktijk zal het echter nog een pak moeilijker worden om het water aan de kook te krijgen. In de voorgaande redenering heb ik verondersteld dat alle warmte afkomstig van de kaars in het verwarmde water blijft. Uiteraard zal tijdens het opwarmen van het water door de kaars, het water zelf warmte afgeven aan de koude kamer. Door dat verlies van warmte, zal het veel langer duren om het water te doen koken. Het is zelfs goed mogelijk dat 1 theelichtje niet voldoende is om het water te laten koken en dat de warmte gegeven door 1 theelichtje slechts voldoende is om het water op te warmen tot een bepaalde temperatuur lager dan de kooktemperatuur.

Indien je dit ooit eens in het echt gaat uitproberen, mag je me steeds laten weten wat je bevindingen zijn :-)

Met vriendelijke groeten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen