Hebben computerschermen in 16/9 formaat een rechthoekige pixelstructuur ?

Louis, 76 jaar
25 januari 2009

TV schermen in 16/9 formaat hebben een rechthoekige pixelstructuur. De normale computerschermen een vierkante structuur. Er komen nu computerschermen op de markt in 16/9 formaat. Hebben die schermen dan ook een rechthoekige pixelstructuur, en zo ja hoe gebeurt dan de correctie tussen weergave van tv beelden en computerbeelden om de weergave geometrisch correct weer te geven ?

Antwoord

Beste Louis

Om te weten te komen of een scherm een rechthoekige pixelstructuur heeft of een vierkante, moet je eigenlijk een eenvoudige berekening uitvoeren aan de hand van de resolutie van het scherm (pixelverhouding of pixel aspect ratio) en de beeldverhouding. Komen ze overeen, dan zijn de pixels vierkant, anders rechthoekig.

Hedendaagse TV-schermen (LCD of plasma) hebben niet meer de rechthoekige pixelstructuur, zoals vroeger wel gebruikelijk was bij PAL of NTSC beelden.
Voorbeelden:

  1. een Full-HD scherm heeft 1920 pixels x 1080 pixels. De verhouding is hier dus: 1920/1080, wat overeenkomt met 16:9. Dit scherm heeft dus vierkante pixels.
  2. een HD-ready scherm heeft 1280 pixels x 720 pixels. Hier is de verhouding dus ook 16:9, en heeft het scherm dus vierkante pixels.

De TV-schermen zijn tegenwoordig intern volledig digitaal uitgevoerd. Op het beeldmateriaal wordt heel intensief gerekend om allerlei compensaties en eventueel geometrische correcties uit te voeren. Als je bijvoorbeeld naar een standaard PAL-uitzending kijkt (bijvoorbeeld dus niet digitaal op de kabel), dan zal een interne computer de beeldinformatie herrekenen naar de natuurlijke resolutie van je TV.

Voor zover ik weet zijn alle LCD-schermen (zowel TV als computer) voorzien van vierkante pixels.

Meer info nodig over de berekeningen? Stel gerust de vraag.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Filip Declercq

Domotica, embedded systems, microcontrollers, windows applicaties, bluetooth, usb, zorg & technologie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen