Zijn kleinere persoonlijk windmolens een optie

Dries, 33 jaar
27 januari 2009

Het idee komt deels van een brits bedrijf 'quiet revolution' zij maken vertikale windmoles die niet in de windrichting moeten geplaatst worden maar die turbulentie winden kan recupereren. Is het daarom niet mogelijk om kleinere heel goedkope windmoles te maken (in massa productie) die door eigenaars gewoon op hun dak kan gezet worden? Een bijvraag al die locale energie gaat het network overbelasten bij overproductie. Moeten we dan geen zorgen maken over de plaatsing van zoveel zonnepanelen. Een alternatief zou zijn dat de mensen dan lokaal water gaan splitsen en de vrijgekomen waterstof dan te gebruiken in fuelcells wanneer het nodig is (deze kijk op energie vind je ook terug op bij Shell). In combinatie met Honda FCX kan de mens gewoon zijn wagen tanken met persoonlijk windenergie Honda heeft ook een HES die de aardgas kan omzetten naar waterstof om de tekort aan electriciteit op te vangen. Dit zou de volledige afhankelijkheid van een electriciteits network afschaffen. Een extra bedenking we verbruiken nu allemaal 220v ik heb zelf niet de nodige technische achtergrond waarom juist wel weet ik dat in de US je maar 110v hebt en dat de meeste toestellen de stroom verder omzetten naar 24v. Energie opwekken om 220v te maken is kostelijk moest dit 24v zijn zou heel de opzet dan niet energie efficienter zijn?
Ps is er iemand die dit durft aanpakken als een thesis onderzoek onderwerp, zodat de technologie vrij is om gebruikt te worden door iedereen en niet gepatenteerd wordt en uitgebuit wordt door commerciele bedrijven die alleen aan winstmaximalisatie denken.

Antwoord

Veel vragen ineens!

Ik zal proberen te antwoorden door steeds een deel van je vraag te hernemen.

Context van de vraag:

Het idee komt deels van een brits bedrijf 'quiet revolution' zij maken vertikale windmoles die niet in de windrichting moeten geplaatst worden maar die turbulentie winden kan recupereren.

Het gaat niet echt om turbulente winden, maar dergelijke windmolens moeten niet gericht worden naar de windrichting.

Is het daarom niet mogelijk om kleinere heel goedkope windmoles te maken (in massa productie) die door eigenaars gewoon op hun dak kan gezet worden?

Vergeet niet dat de energie die je ‘oogst’ evenredig is met het totale oppervlak van de windmolen(s). Je zal dus erg veel kleine windmolens nodig hebben om een grote te vervangen. Bovendien staan die kleine windmolens dicht bij de grond of dicht bij een dak, waar de windsnelheid altijd kleiner is.

Een bijvraag al die locale energie gaat het network overbelasten bij overproductie. Moeten we dan geen zorgen maken over de plaatsing van zoveel zonnepanelen.

Ja, ons netwerk is daar op dit ogenblik niet op voorzien. Elektrische energie kan je niet stockeren op het net, dus je gaat ervan uit dat er altijd evenveel energie wordt verbruikt dan er wordt geproduceerd. Met een groot aantal kleine producenten is dat niet evident.

Een alternatief zou zijn dat de mensen dan lokaal water gaan splitsen en de vrijgekomen waterstof dan te gebruiken in fuelcells wanneer het nodig is (deze kijk op energie vind je ook terug op bij Shell). In combinatie met Honda FCX kan de mens gewoon zijn wagen tanken met persoonlijk windenergie Honda heeft ook een HES die de aardgas kan omzetten naar waterstof om de tekort aan electriciteit op te vangen. Dit zou de volledige afhankelijkheid van een electriciteits network afschaffen.

De kostprijs zou nogal oplopen, en als iedereen waterstof begint aan te maken zou ik mij ook zorgen maken om de veiligheid.

 Een extra bedenking we verbruiken nu allemaal 220v ik heb zelf niet de nodige technische achtergrond waarom juist wel weet ik dat in de US je maar 110v hebt en dat de meeste toestellen de stroom verder omzetten naar 24v. Energie opwekken om 220v te maken is kostelijk moest dit 24v zijn zou heel de opzet dan niet energie efficienter zijn?

De spanning die we gebruiken is een compromis tussen rendement en veiligheid. Het elektrische vermogen dat in je huis wordt afgeleverd is gelijk aan het product van het spanningsverschil en de stroom. Het verlies aan energie door de weerstand van de toevoerdraden is gelijk aan het product van de stroom en de weerstand. Als je die twee dingen bij elkaar plaatst zie je dat hoe hoger het spanningsverschil, hoe kleiner de stroom moet zijn om een bepaald vermogen te leveren, hoe kleiner het energieverlies in de toevoerdraden. Het is dus efficiënter om met een groot spanningsverschil te werken. Daarom gebeurt het transport van elektrische energie over grote afstand met hoogspanning. Grote spanningsverschillen zijn echter gevaarlijk, vandaar het compromis voor huishoudelijk gebruik. In de Verenigde Staten zulle dus minder slachtoffers vallen door toevallige elektrocutie, maar zal het energieverlies door het transport in huis groter zijn.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen