Is helium gevaarlijk voor de mens als je het op je huid gespoten krijgt.(film Mindhunters komt dat in voor)

Jolien, 16 jaar
14 januari 2009

Ik heb in de film Mindhunters gezien dat er iemand dood ging door rondspuitende helium. Kan dat? Zoja, wil je meer uitleg geven.

Antwoord

Dag Jolien

Ik ken de film niet, maar werk in het labo wel met helium.
Helium is een edelgas, zoals argon en neon. Op zich zijn deze gassen onschadelijk, ze zijn inert en reageren dus bijna niet met andere stoffen.
In een labo is het soms nodig om over zo'n gassen te beschikken, anders krijg je ongewenste reacties.

Je praat over rondspuitende helium, dan vermoed ik dat dat vloeibare helium is, en die is zeer koud. Helium heeft een kookpunt van -269 °C, je moet het zo koud maken om het vloeibaar te krijgen. Als je met zo vloeibaar gemaakte gassen rondspuit kan dit zeker gevaarlijk zijn.
Bij contact met de huid treden bevriezingsverschijnselen op. De wonden behandel je zoals brandwonden.

Als je daarnaast veel van dat vloeibaar helium in een kleine ruimte brengt, kan dat voor verstikkingsgevaar zorgen. Bij kamertemperatuur verdampt het vloeibare helium snel, je krijgt dan een grote hoeveelheid heliumgas in de kamer. Als daardoor het gehalte aan zuurstof te laag wordt, krijg je problemen met de ademhaling. Men spreekt van asfyxantia, stikkingsmiddelen.
Er is wel een verschil met bijvoorbeeld CO (koolstofmonoxide), dat gas bindt aan hemoglobine en is daardoor al gevaarlijk bij lage concentraties.

Informatie over gevaren van (toxische) stoffen vind je op de zogenaamde MSDS-fiches. Informatie over helium kan je vinden via leveranciers, in België o.a. Air Liquide of Praxair

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen