Waarom gebruikt men precies CaCl2 en NaCl als strooizout?

Rowald, 15 jaar
12 januari 2009

Ik weet dat deze vraag reeds enkele malen is gesteld maar ik had daar nog een bijkomende vraag bij.
In volgende link zegt u (of een collega) dat CaCl2, door zijn 3 ionen in oplossing, een lage smelttemperatuur veroorzaken. vraag 7454

Moest men nu bv. AlCl3 als strooizout gebruiken, dan heeft men 4 ionen in oplossing. Wilt dit zeggen dat de smelttemperatuur nog lager gaat?
Zou het ook mogelijk zijn om ternaire zouten te gebruiken, zoals Fe2(SO4)3. Dit heeft dan 5 ionen => nog lager smelttemperatuur!!
Zit ik juist, of trek ik mijn conclusies fout?

Antwoord

Bij je redenering ben je 100% correct, de vriespuntsverlaging is functie van het aantal deeltjes dat je in oplossing brengt. De lading van de ionen is ook belangrijk, dus CaCO3 is beter dan NaCl, maar slecht oplosbaar. Andere redeneringen, zoals die van de vrijgekomen energie bij oplossen zijn van ondergeschikt belang, al zijn ze natuurlijk wel interessant bij de kinetiek van het gebeuren.

Naar toxiciteit toe zit je met CaCl2 OK, want de Ca gaat de verzuring tegen, het Cl-anion is eerder neutraal, en één van de minder schadelijke anionen, nitraat en sulfaat zijn minder interessant.

Een bijkomende reden is natuurlijk het financieel aspect. CaCl2 is een belangrijk nevenproduct van de chemische industrie, en voor een bedrijf als Solvay is het interessant een deel van dat product te valoriseren als strooizout i.p.v. een dure verwerking te moeten laten uitvoeren. Boze tongen beweren dat de goede connecties van Solvay met de overheid de reden zijn dat er in België zo kwistig met strooizout wordt omgesprongen, en dat er veel meer wordt gebruikt dan eigenlijk nodig.

Ik hoop dat je vraag hiermee bevredigend beantwoord is.

Koen Parmentier

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Koen Parmentier

Chemische verontreiniging van het mariene milieu versheidsparameters voor zeeviserijproducten Biochemische indicatoren van vervuiling Genetische authenticiteit en verwantschapsanalyse

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw