Waarom dragen rechters in Groot-Brittannië een pruik?

Andé, 65 jaar
9 januari 2009

Bij het kijken naar een aflevering van John Deed stel ik vast dat in de rechtszaal zowel de rechter als de advokaten een pruik dragen. Waarom wordt dit gebruik in de Engelse rechtshoven nog altijd toegepast, en wat is de betekenis ervan?

Antwoord

Beste Andé,

In Groot-Brittannië (en in verschillende landen van het Gemenebest) worden inderdaad nog veel pruiken gedragen in de rechtszaal, zowel door rechters als door ‘barristers’ (niet door ‘sollicitors’, de andere soort Britse advocaten). De pruik fungeert als symbool van het ambt. Eén theorie over de historische reden voor het dragen van een pruik door rechters en advocaten is dat het een zekere mate van anonimiteit en daarmee ook bescherming bood. Interessant is dat sinds kort rechters nog alleen maar pruiken zullen dragen als zij strafzaken behandelen en niet meer bij burgerlijke aangelegenheden en familiezaken.

Volgens een artikel in The Guardian (http://www.guardian.co.uk/uk/2008/may/13/law.fashion) zijn er twee motieven voor de maatregel: een kostenbesparing maar ook een manier om de indruk dat rechters geen voeling meer hebben met het gewone leven, weg te nemen. Het artikel vermeldt ook dat de ‘barristers’ verwacht werden het voorbeeld te volgen, maar dat vooralsnog niet hebben gedaan, omdat zij toch sterk hechten aan het dragen van de traditionele kledij, inclusief pruik.

Met vriendelijke groet,

Anne

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Anne Meuwese

Constitutioneel recht Sociaal-wetenschappelijke bestudering van het recht Europees, Nederlands en Engels recht Europese, Nederlandse en Engelse politiek

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen