Het westen pompt al verschillende decennia miljarden euro per jaar in Afrika, wanneer gaan we dat geld eens nuttig besteden want Afrika doet er blijkbaar niets nuttig mee?

Claudio , 28 jaar
9 januari 2009

Elk jaar gaan er miljarden euro naar Afrika, om het land uit de armoede te helpen. Het westen doet dit al verschillende decennia, wanneer gaan we daar eens mee stoppen?
Was het niet Einstein die zei: Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.
Dat is toch net wat we al jaren doen, geld in een bodemloze put werpen om ons geweten te sussen.
Het is toch duidelijk dat het geld niet goed besteed wordt als je al de steun optelt dat Afrika de laatste 50 jaar gekregen heeft daarmee red je toch heel wat leven en breng je toch ook heel wat beschaving.
Misschien ook enig idee hoeveel geld er reeds naar Afrika gevloeid is?

Antwoord

Vooreerst: Afrika is een groot continent met tientallen verschillende landen. Het ene land doet het al wat beter dan het andere. Of slechter.
Ten tweede: sommige landen kunnen echt pech hebben door natuurlijke omstandigheden. Dan moet je inderdaad terug beginnen.
Ten derde: jammer genoeg hebben sommige landen echt pech met hun politieke leiders. Democratie is er tamelijk jong (voorzover het er al is) zodat iemand die met simpele beloftes (en eventueel wat geld) zwaait vlug verkozen geraakt en daarna uitvoert wat hem (meestal mannen) of haar (veel minder vrouwen) het beste uitkomt. Al dan niet opgejut door buitenlandse mogendheden of individuen.
Ten vierde: ook bij ons wordt niet alle geld even goed besteed. Mogen ze zich in Afrika dan ook niet een keertje vergissen?
Ten vijfde: de economische vooruitgang gaat trager dan de bevolkingsaangroei. Dat geeft de indruk dat een aantal landen er niet op vooruitgaan.
Conclusie: je zou dus eigenlijk land per land moeten bekijken vooraleer een oordeel te vellen. En dan nog: moet je dan een land maar helemaal in de miserie laten verglijden waarbij meestal de meerderheid van de bevolking daar echt niet veel aan kan doen?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen