waarom kan alleen bij mensen het hoofdhaar zo lang worden?

greet, 27 jaar
7 januari 2009

Ik begrijp dat doorheen de evolutie het zo is gekomen dat wij nog maar weinig behaard zijn. We hebben nog wel haar op ons hoofd ter bescherming van onze hersenen. Maar dit haar kan erg lang worden. Veel langer dan bij dieren. Waarom is dat zo? Waarom hebben bijvoorbeeld apen niet zo'n lang haar op hun hoofd als wij?

Antwoord

Beste,

Het is niet zo dat er geen apen bestaan met lang haar. De franjeapen bijvoorbeeld hebben ook zeer lange haren, al groeit dat dan bij hen op schouders en rug. 
De lengte van het haar op bepaalde plaatsen op het lichaam heeft een bijzondere functie, net zoals bvb. de lange veren van de pauwenstaart, namelijk het individu seksueel aantrekkelijker maken.

Evolutiebiologen spreken van seksuele selectie: wanneer een bepaald kenmerk (bvb. lange pauwenstaart, of lang hoofdhaar) de drager ervan meer kans biedt om een geïnteresseerde partner te vinden, dan zal de drager meer nageslacht hebben dan individu's die het kenmerk niet vertonen; aangezien het kenmerk doorgegeven wordt aan het nageslacht zullen er dus steeds meer individu's het kenmerk vertonen.

Met andere woorden: onze voorouders (ergens tijdens de laatste drie miljoen jaar) vonden lang haar "sexy". 
Trouwens, tot de jaren vijftig van vorige eeuw moesten vrouwen ook in onze streken lang haar dragen - kort haar was sociaal onaanvaardbaar bij vrouwen. Hoewel dit gaat om een cultureel gegeven, illustreert het toch het belang dat mensen nog steeds hechten aan dit kenmerk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen