Als ik een busje AXE onder mijn oksels spuit, voelt dat koud aan. Maar als ik dat busje nu een nachtje in de frigo steek en dan onder mijn oksels spuit, is de inhoud dan warmer? kouder? of hetzelfde?

Ruben, 16 jaar
7 januari 2009

Een busje deodorant van het merk AXE, als ik dat 'smorgens onder mijn oksels spuit, dan voelt dat koud aan. Het heeft een hele nacht in de badkamer gestaan met een kamertemperatuur van 20°C.
Nu vraag ik mij af!
Als ik dat busje nu een hele nacht in de diepvriezer steek, met een omgevingstemperatuur van onder nul, de deo die er dan uitkomt is die kouder? Warmer? of heeft de omgevingstemperatuur geen invloed op de temperatuur van het goedje in het AXE busje?

Antwoord

De deo die uit de spuitbus komt is koud omdat het gas (dat onder druk in de spuitbus zat) plots snel expandeert. Daardoor zal het gas arbeid leveren op de omringende lucht. Die arbeid moet ergens vandaan komen en komt van de bewegingsenergie van de gasdeeltjes. En dit laatste is een maat voor de temperatuur. Hetzelfde zie je bij het ontkurken van een fles champagne of het openen van een flesje bier. Door de plotse expansie koelt het gas zodanig af dat je condensatie ziet.

Als het gas in samengedrukte toestand kouder is, zal de uiteindelijke temperatuur na expansie uiteraard ook lager liggen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof Walter Lauriks

Fysica Akoestiek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen