Waarom kunnen we wel medicijnen maken om je lichaam goed te laten werken, maar geen liefdesdrankje maken?

Gitta, 14 jaar
6 januari 2009

Hoe komt het dat je met behulp van medicijnen wel dingen met je lichaam kan laten doen, maar liefdesdrankjes nooit zullen werken?

Antwoord

Het is de vraag of liefdesdrankjes nooit zullen werken. In het wetenschappelijk tijdschrift Nature van 8 januari 2009 wordt gesteld dat dit wel degelijk zal kunnen. Men heeft veel geleerd uit dierproeven m.b.t. het gedrag en emoties, verscheidene medicaties die erop inwerken zijn nu in de apotheek verkrijgbaar, b.v. angstreducerende medicatie. Uit soortgelijke studies heeft men geleerd dat bepaalde hormonen (b.v. oxytocine) en neurotransmitters (signaal-molecules tussen zenuwcellen, zoals dopamine) een rol spelen in emotionele binding tussen moeder/kind en partners. Men heeft nu reeds bij de mens genetische links met het aangaan en onderhouden van een relatie kunnen leggen. Het is verder reeds langer gekend dat vluchtige stoffen (feromonen) een rol kunnen spelen in (seksuele) attractiviteit van een soortgenoot.

Deze kennis wordt aandachtig gevolgd door de cosmetica- en parfumindustrie die het mogelijks zal exploiteren. De vraag is of we dan gelukkiger zullen zijn wanneer het liefdesdrankje te koop is...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen