Heeft de adamsappel ooit een functie gehad en waarom hebben enkel mannen dit?

Liesbeth, 22 jaar
5 januari 2009

Antwoord

Beste Liesbeth,


De adamsappel is het vooruitstekend deel van het strottenhoofd (larynx). Het strottenhoofd heeft twee functies, namelijk: 1) scheiden van luchtweg en voedselweg tijdens het slikken (om verslikken te voorkomen), en 2) het maken van geluid.

Het laatste is van belang voor jouw vraag. Namelijk, tijdens de puberteit gaat het strottenhoofd groeien maar bij mannen groeit het meer dan bij vrouwen. Omdat het bij mannen groter is en meer opvalt, noemt men het adamsappel. In het strottenhoofd (adamsappel bij de man) zitten de stembanden vast en het strottenhoofd dient ook als klankkast. Bij mannen zorgt het grotere strottenhoofd voor een diepere, of "zwaardere" stem, die typisch verschijnt vanaf de puberteit ("baard in de keel"). Met andere woorden: de adamsappel behoort tot de "secundaire" geslachtskenmerken (zoals baardgroei en lichaamsbeharing).

De vraag is dus waarom moeten mannen een diepere stem hebben dan vrouwen?
Het antwoord daarop is dat dit door onze voorouders (vrouwen) als "sexy" werd ervaren, zoals dat nu nog wellicht het geval is trouwens. Als mannen met een "sexy" stem meer kans maakten om een partner te vinden die met hen kinderen wilde, en aangezien hun nageslacht deze eigenschap overerfden, zal in de loop der generaties deze eigenschap "geselecteerd" worden. Dat wil zeggen dat er meer mannen zullen zijn met een groter strottenhoofd, en dus een lagere stem, zoals nu inderdaad het geval is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen