Waarom hebben we nog steeds geen elektrische auto's?

Dirk, 55 jaar
7 mei 2008

De "La Jamais Contente" is een elektrische auto van ongeveer 1910, reed toen 100 km/h. Honderd jaar verder staan we nog nergens op het gebied van elektrische auto's. Waarom ?

Antwoord

Beste,

We hebben wel degelijk elektrische auto's. Zuiver elektrisch bestaat, maar de batterijen wegen zo zwaar dat hun bereik vaak klein is (100 km tot herladen). We staan heus wel verder dan 100 jaar geleden. Veel werk werd de laatste 30 jaar verricht op gebied van batterijen en supercaps (supercondensatoren), in verband met laden/ontladen. Ook research naar betere batterijen: op dit ogenblik heb je de loodzuur batterij en de veel betere en duurdere Lithiumbatterijen.

Wat er wel op de markt is zijn hybride wagens: combinatie van elektriciteit en benzine/motor. Voorbeeld: de Prius van Toyata, maar er zijn er nog andere.

35 jaar geleden toen ik afstudeerde aan de VUB, heeft de toenmalige professor Elektrotechniek zijn levenswerk gemaakt van Elektrische Voertuigen. Hij was dan ook wereldvermaard. Onder zijn initiatief is het symposium EVS Electrical Vehicles) http://www.evs24.org/ opgericht. Dit jaar gaat het event door in Noorwegen en wij gaan daar met een aantal studenten naar toe. Wijzelf zijn ook bezig met Elektrische voertuigen (zie www.synectric.com - in opbouw).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen