Is het waar dat boterzuur een gevaarlijk zuur is?

Maxime , 15 jaar
2 januari 2009

boterzuur is naar het schijnt een gevaarlijke bijtende stof, waaruit bestaat boterzuur eigenlijk? Als je het thuis hebt staan, hoe kan je dat dan afvoeren, in gootsteen dumpen of kga?

Antwoord

Beste Maxime

Ik denk dat je niet zozeer verwijst naar boterzuur maar eerder gamma hydroxyboterzuur en meer bepaald het carboxylaat ervan (zout).

Boterzuur is een product dat ontstaat als boter ranzig wordt, stinkt vooral, maar is bij mijn weten niet echt giftig, niet meer problematisch dan azijnzuur. Het verschil is dat azijnzuur twee koolstofatomen bevat en boterzuur er vier bevat. Een andere naam is butaanzuur.

Gamma hydroxyboterzuur daarentegen is een drug, ook wel "rape" drug genoemd en als zout oplosbaar in water en dus mengbaar met iedere frisdrank die je eventueel drinkt en waarmee men zou geknoeid hebben. Wordt ook wel vloeibare XTC genoemd. Bovendien is het synergetisch met ethanol (alkohol). Dat wil zeggen dat het het effect van alkohol versterkt, dus in combinatie met alkohol wordt je in veel sterkere mate dronken met zelfs een alkoholintoxicatie tot gevolg. Dat maakt het zeer gevaarlijk!

hoop dat dit verder helpt

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dirk Vanderzande

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen