Kun je genitale herpes krijgen via cunnilingus met herpes labialis?

Hannelore, 29 jaar
16 december 2008

Mijn partner heeft een opflakkering van herpes labialis. Kan ik door orale seks besmet worden en genitale herpes krijgen ?

Antwoord

Beste Hannelore,

Dit kan inderdaad.

Er bestaan 2 types van dit virus: Herpes Simplex Virus 1 en 2. HSV1 komt meestal op de lippen voor, HSV 2 komt meestal genitaal voor, maar dit is dus voor beide virussen niet exclusief. Een HSV 1 infectie thv de genitaalstreek komt iets minder frequent terug dan HSV 2, maar beide virussen zijn na besmetting levenslang in je lichaam (zenuwcellen) aanwezig en kunnen je hele leven opflakkeren.

Herpes is zeer besmettelijk en kan door huidcontact overgaan op je partner. Als je partner dus herpes labialis heeft, kan dit via seksueel contact op je schaamlippen terechtkomen en daar herpes genitalis veroorzaken. Ook in de fase dat je partner geen blaasjes heeft op zijn lippen, kan dit doorgegeven worden: je weet dan niet dat de ander besmettelijk is en denkt dat alles veilig is.

Geheelonthouding op een moment dat er blaasjes zijn en consequent condoomgebruik, is meest preventief, maar je kunt het dus nooit volledig uitsluiten.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen