Is het beter de centrale verwarming s'nachts volledig uit te schakelen of kan men beter tot een t° van bvb. 16°C blijven verwarmen?

Dirk, 61 jaar
12 december 2008

Ik heb de gewoonte s'nachts de thermostaat in de woonkamer zeer laag te zetten zodat de verwarming dan niet aanslaat. De slaapkamer wordt in principe (tenzij bij zeer grote koude) niet verwarmd. s' Morgens is de t° in de huiskamer rond deze tijd van het jaar zo'n 14 à 15 °C.

Ik denk dat ik op die manier veel gas bespaar. s'Nachts is er immers geen verbruik en de verwarming wordt pas rond 16h naar 20 à 21 C° opgevoerd (geen kinderen in huis dus we kunnen ons wat permitteren zonder direct voor kinderbeul uitgemaakt te worden.) Maar is dat wel zo?

Weegt de besparing (geen verwarming s'nachts; pas na ca. 16 h verwarming
aan) wel op tegen de vermoedelijk langere opwarmtijd om van 14 à 15 C° naar 20 à 21 °C te gaan? Als ik de huiskamer s'nachts op bijv. 18 °C zou houden, zou ik dan niet meer besparen, ondanks het verbruik s'nachts?

Ter info: de gasketel is van het modulerende type waarbij het water na het uitschakelen vd kamerthermostaat blijft rondcirculeren tot alle warmte is afgegeven. Het ketelwater start bij het opstarten dus op lage temperatuur.

Dit is een louter technisch-wetenschappelijke vraag. Overwegingen i.v.m. comfort heb ik hierbij niet.

Zeer bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Ik heb indertijd aan de universiteit in de cursus Warmteoverdracht moeten leren dat de hoeveelheid warmte die van de ene ruimte naar de andere vloeit te maken heeft met het temperatuursverschil tussen de twee ruimten. Dat is net zoals met lucht en water, het temperatuursverschil staat hier dan voor het drukverschil. Dit werd dan toegepast in de cursus Verwarming en Klimatechniek en daar zagen wij inderdaad dat als het temperatuurverschil hoger oploopt er meer warmte verloren gaat. Praktisch betekent dit dat als je de temperatuur in een ruimte hoger zet, hier je 21°C t.o.v.14°C er 7°C extra druk is om de warmte naar buiten te stuwen, die moet je dan weer compenseren door de radiatoren en dus door energieverbruik.


Persoonlijk laten wij de temperaturen zelfs nog verder dalen. Behalve in de keuken staan de radiatoren bij ons gewoon op nachtstand, wat theoretisch 6°C zou moeten zijn.

Hopelijk ben je hiermee wat geholpen.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen