Is kookvocht van groenten gezond of kan het ook schadelijk zijn?

Eva, 17 jaar
12 december 2008

Hallo,

Ik had graag geweten of het kookvocht van groenten gezond is. Of is er kookvocht van bepaalde groenten dat niet gezond is, of zelfs schadelijk? Ik heb namelijk eens gehoord dat het kookvocht van bepaalde groene groentesoorten nitraten bevatten die schadelijk zijn.

Antwoord

Over het algemeen is het gebruik van kookvocht van groenten erg gezond: de vitaminen die tijdens het koken verloren gaan, worden in het vocht opgenomen. Door het vocht bijvoorbeeld te gebruiken in een bijpassende saus, neem je deze vitaminen mee op.

Je moet inderdaad wel oppassen bij het gebruik van nitraatrijke groenten, zoals spinazie, Chinese kool, snijbiet… Bij het koken komt een deel van het nitraat in het vocht terecht, dat je dus beter niet meer gebruikt. Zo vermijd je dat je te veel nitraat opneemt (vooral bij baby’s is dit belangrijk).

Je vindt meer info, bereidingstips en een lijst van nitraatrijke groenten op http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseaction=art&art_id=5644

En meer specifiek voor baby’s op http://www.kindengezin.be/Ouders/Baby/Voeding/Overschakelen_naar_vaste_voeding/gebruiknitraatrijkegroenten.jsp

Ook het kookvocht van aardappelen kan je best niet verder gebruiken. Aardappelen bevatten de giftige stof solanine, die door ze te koken in het kookvocht wordt opgelost.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen