Op welke manier gebruikte men het getal pi bij de taj mahal ?

lissa, 16 jaar
29 november 2008

Ik maak een werk over het getal pi en hierin moet ik enkele bekende voorbeelden geven van het gebruik van het getal pi. Dit is zeer moeilijk, maar ik heb wel al iets gevonden over de taj mahal. Men zou het getal pi gebruikt hebben bij de constructie van de koepel van de taj mahal. Maar hoe dan? En als jullie nog voorbeelden kennen mogen jullie dit ook vermelden.

vriendelijke groeten!

Antwoord

Beste Lissa,


(je vraag blijft al enige tijd staan, vandaar dat ik een poging wil ondernemen.)

 

Eerst even de volgende suggestie : in de reeks van Natuur, Wetenschap en Techniek is een heel mooi boek over pi verschenen.

Je vindt het op hun website   www.natutech.nl, en dan bovenaan klikken op "boeken en cd-roms". Misschien hebben ze het zelfs in een openbare bibliotheek in uw buurt ?  Zeker de moeite waard om er eens achter te zoeken.

 

Wat nu betreft het getal pi en de Taj Mahal.

Het getal pi zal wel gebruikt zijn zoals dat heel normaal is bij elke gebouw met een ronde structuur zoals de koepel van de Taj Mahal. Daar is niets speciaals aan.

 

Neem als voorbeeld eens het atomium. Men heeft daar onlangs lichtjes op geïnstalleerd. Als men die lichtjes op een onderlinge min of meer gelijk afstand wil plaatsen, hoeveel zijn er dan nodig ? Dat hangt af van de totale oppervlakte van zo'n bol. Hoe bereken je de oppervlakte S  van een bol ?

Inderdaad, met  S = 4 pi R2

 

Stel dat je de koepel van de Taj Mahal wil betegelen. Hoeveel tegeltjes heb je nodig? Dat hangt af van de oppervlakte van de koepel, en omdat die rond is, zal je ook daar het getal pi wel tegenkomen. Heel normaal dus.

 

Toch nog het volgende : je vindt veel van die zo gezegde toepassingen van pi in allerlei historische gebouwen, zoals bijvoorbeeld de piramiden. Het getal pi zou daar op allerlei manieren ,als een soort geheime boodschap, in verborgen zitten, zo in de zin van "neem de hoogte van de piramide en deel door het aantal zijden en de derde wortel van de basis, en dan vind je (bijvoorbeeld) 3.17"

WAAW, kijk eens dat is pi !!!

pi zit verborgen in de piramides van de Egyptenaren !!!"

 

Ten eerste 3.17 is niet pi, en vooral ten tweede : er is geen enkel bewijs dat de Egyptenaren dat ook zo bedoeld hebben. Het is een redenering achteraf, een "ad hoc"-redenering, die men maakt om een vooraf reeds genomen besluit te doen uitkomen. Als je een stuk of drie vier getallen willekeurig kiest en een beetje zoekt kan je ze altijd wel combineren tot iets dat in de buurt van pi ligt. Leuk tijdverdrijf, maar zonder enige wetenschappelijke waarde.

 

Veel succes met uw werk over Pi.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen