Hoe kan je DNA uit een kiwi halen?

ella , 13 jaar
27 november 2008

Hoe haal je DNA uit een kiwi?

Antwoord

Beste Ella,

DNA uit een kiwi halen is relatief eenvoudig en kan je zelfs thuis. De info die je geef komt van volgende website: http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang37/16/08b.php

Bij ons op het labo komen er vaak mensen van de middelbare school op bezoek, die we het ook laten uitvoeren, en het lukt bijna altijd, ook met vodka in plaats van hoog geconcentreerde ethanol. Als je methyleenblauw wenst te gebruiken (zoals helemaal onderaan staat): pas dan HEEL goed op, want dit maakt op alles vlekken, best buiten uitvoeren met materiaal dat eventeel weg mag!

Begin van het recept:

Maak om te beginnen een oplossing van 120 ml water met 1,5 gram (1/4 theelepel) keukenzout en vijf gram (1 theelepel) bakpoeder. Als je het helemaal goed wilt doen, gebruik je hiervoor gedemineraliseerd of gedistilleerd water uit de supermarkt. Maak daarna een tweede oplossing van 100 ml water met 5 ml vloeibaar wasmiddel of shampoo.
Doe nu het vruchtvlees van een halve kiwi of banaan in een kom of een (beker)glas, voeg daar 20 ml van de bakpoederoplossing aan toe en prak het geheel fijn met een vork of met een staafmixer. Voeg nu 30 ml van de tweede oplossing toe en zwenk het prutje een paar minuten rustig heen en weer zodat alles goed mengt. Wacht daarna een minuut of vijf.
Doe nu een koffiefilter in de trechter, plaats dat in een hoog glas en giet het kiwidrabje door het filter. Het filtraat (de ‘koffie’) bevat het opgeloste DNA. Giet als alle prut door het filter is gelopen – dat kan wel even duren trouwens – heel voorzichtig een gelijke hoeveelheid (dus 20 ml bij 20 ml) ijskoude alcohol bij de oplossing. Neem daarvoor het liefst alcohol (ethanol) met een zo hoog mogelijke concentratie (rond de 70 procent, verkrijgbaar bij de betere drogist). Je kunt ook wodka of single malt uit de vriezer gebruiken, al lijkt dat op een of andere manier een minder goed idee. Laat de alcohol héél langzaam via een lepeltje langs de wand van het glas lopen. De truc is dat DNA wel oplost in water maar niet in ethanol; het DNA klontert samen in de vorm van witte, half doorzichtige slierten op het scheidingsvlak tussen water en alcohol. Die slierten kun je uit de oplossing halen door er voorzichtig met de punt van een satéprikker doorheen te roeren.
Je kunt je eigen DNA isoleren door je mond uitgebreid te spoelen met de bakpoederoplossing. Spuug het in een glas en ga verder zoals boven beschreven. Het DNA wordt beter zichtbaar als je de oplossing kleurt met één of twee druppels methyleenblauw uit de aquariumwinkel.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen